Proposta didàctica al servei, fonamentalment, de la reflexió i el diàleg sobre la possibilitat de “créixer per dins”, el significat de créixer i les actituds que hi ajuden. Reuneix un conjunt de propostes, pensades per a treballar amb nens i nenes de 8-10 anys, aproximadament.
Un itinerari que ens convida a:
- a posar-nos en contacte amb les pistes que ofereixen les diverses tradicions de saviesa de la humanitat, a explorar-les i estirar-ne els fils.
- a obrir els ulls vers la realitat, l’exterior i l’interior (la natura, els altres, la pròpia vida) per a poder constatar que sempre “hi ha més”, que viure és avançar per un camí de descoberta que no té fi.
En quin marc?
És un material molt flexible, que permet triar, adaptar, inspirar-se… i fer-ne ús en entorns ben diversos (família, lleure, aules…).
Des de la mirada del marc escolar, els continguts s’estructuren en cinc unitats didàctiques adaptables a realitats curriculars diverses. Poden resultar un recurs útil tant a l’Àrea de l’educació en valors socials com per una possible “cultura religiosa” per a les escoles que facin aquesta opció.
A les aules la diversitat hi és avui ben present i viva. Créixer junts fent servir diferents fonts culturals, sentint-les totes com a part d’un patrimoni comú, pot afavorir la comunicació i el coneixement mutu. Partir d’interrogants i de desigs compartits, trobar-los expressats en diversitat de formes (i aprendre a interpretar-les), així com entrar en contacte amb les manifestacions de l’àmbit de les tradicions religioses que el dia a dia ens ofereix, tot plegat configura un camí per avançar en la construcció de la societat plural, des de la base de la maduració personal.
Què oferim?
“I tu què m’expliques?” engloba un conjunt de propostes, pensades per a treballar amb nens i nenes de 8-10 anys, aproximadament.
Per tal d’afavorir l’adaptació d’aquests materials a una realitat escolar ben plural, per a cada unitat presentem un Quadern d’activitats i una Guia didàctica. El Quadern inclou la narració i algunes activitats bàsiques. La Guia conté les orientacions i algunes activitats complementàries. Totes les activitats, tant les del Quadern com les que trobareu a la Guia, es poden imprimir i fer servir com a fitxes autònomes. També es poden projectar a la pissarra. El nostre desig és que cadascú pugui triar, adaptar, completar, treballar… al servei de grups i situacions que sempre són ben diferents!
Inclou:
Una Activitat introductòria, a partir de la presentació del personatge que farà de fil conductor, en/la Paraorelles: ulls grossos i rodamón, volta i volta arreu del món. M’aturo, escolto, observo, apunto, omplo el meu sac d’històries que he sentit arreu on vaig. Les explico a tothom qui vol obrir bé les orelles i eixamplar una mica el cor…
Descarregar: Activitat introductòria
Unitat 1: Otsiera. A partir d’un relat dels indis de Nord Amèrica coneixerem Otsiera i com va descobrir el foc, i de la seva felicitat quan el va poder oferir al seu poble.Una narració que ens brinda l’oportunitat d’aprofundir en el que significa créixer i en les actituds que l’alimenten: l’atenció, el silenci, l’interès pels altres… Coneixerem també alguns cants d’agraïment a la vida i a la Terra.
Descarregar: Otsiera (Quadern – Guia Didàctica)
Unitat 2: L’elefant. A partir d’un relat que presenta Rumi, savi musulmà. Un relat per descobrir que la realitat mostra diferents cares, que les nostres aproximacions són parcials, que l’apertura i el diàleg ens conviden a veure-hi més. Perquè sempre “hi ha més”, la realitat mai s’acaba. També explorarem què pot voler dir “saviesa” i entrarem en contacte amb alguns elements de l’islam.
Descarregar: L’elefant (Quadern – Guia Didàctica)
Unitat 3: Shvetaketu. A partir d’un petit diàleg del Chandogya Upanixad (hinduisme) descobrirem que una cosa és mirar i una altra veure, i que no tot es veu a primera vista. Comprovarem que no sempre és fàcil explicar les coses i que fer-se preguntes és molt important, ens ajuda a anar sempre més enllà. Entrarem en contacte amb alguns elements de l’hinduisme.
Descarregar: Shvetaketu (Quadern – Guia Didàctica)
Unitat 4: La noia del palau. Un text extret del Zohar, una obra de la tradició jueva que compara els textos de saviesa amb uns murs que guarden alguna cosa valuosa, ens permetrà reflexionar sobre uns llibres “especials”, els llibres “sagrats”, i conèixer-ne algun exemple. Explorarem paraules que poden semblar enigmes. També entrarem en contacte amb alguns elements del judaisme.
Descarregar: La noia del palau (Quadern – Guia Didàctica)
Unitat 5: La velleta. A partir d’una paràbola evangèlica –tradició cristiana– reflexionarem sobre l’autenticitat i sobre allò que atorga valor a les coses i a les actuacions. Estirarem fils per explorar què vol dir ser iguals o diferents. I entrarem també en contacte amb l’Evangeli i amb alguns elements del cristianisme.
Descarregar: La velleta (Quadern – Guia Didàctica)
Activitat final: Créixer per dins. Com a cloenda de l’itinerari viscut, unes propostes per a valorar el procés de creixement, una aventura sense fi. Ens hi ajudaran la Mafalda i la Momo, que ens parlaran del significat de créixer i de fer les coses “de debò”. Serà una unitat de síntesi que convidarà també a recapitular els aprenentatges viscuts.
Descarregar: Créixer per dins, cloenda