Per què el teatre?

El món de l’escena presenta una gran riquesa de possibilitats pel cultiu de la qualitat humana. D’una manera lúdica i informal, ofereix a l’espectador la possibilitat de:

Treballar l’atenció, el control corporal, cultivar una actitud atenta i silenciosa.

Posar en joc la imaginació, la gran eina que ens permet endinsar-nos més enllà “del que es veu i es toca a primera vista”.

Ens exercitem en l’ús dels llenguatges poètics i simbòlics, a través del text, de l’escenografia, dels personatges…

Per què és tan important familiaritzar-se amb els llenguatges simbòlics?

Comuniquen des d’una escala de significació diferent de l’habitual, diferent de la conceptual. Permeten explorar i expressar els aspectes subtils de la realitat.

 

On anem? Suggeriments

SAT! El teatre familiar de Barcelona

http://www.sat-teatre.cat/CA/

Són… “un petit equip de professionals que treballa amb il·lusió, energia i esforç per oferir una programació de teatre de qualitat per a nens i nenes”.

Adreça: carrer Neopàtria 54, 08030 Barcelona
Contacte: Telf. 933457930 http://www.sat-teatre.cat/CA/useful-information/contact/

Programació:

Familiar: dissabtes i diumenges
Grups escolars: de dilluns a divendres
Espai Dansat! (http://www.espaidansat.cat/web/CA/) amb una àmplia proposta entorn a la dansa, també activitats familiars.

Edats:

Remenuts, de 0 a 5 anys
Activitats a partir de 5 anys

Alguns comentaris:

Per preparar millor l’anada al teatre, val la pena donar un cop d’ull a la fitxa Pedagògica que s’ofereix per a cada espectacle, amb suggeriments i activitats. Les fitxes es troben a l’apartat “Materials Pedagògics” de www.satescoles.cat. Inclouen activitats prèvies relacionades amb diferents aspectes presents a l’obra i, en conjunt, són un gran ajut per treure molt de suc a l’activitat. Tot i que estan pensades per a les escoles, són perfectament adaptables des de l’àmbit familiar!

En aquesta fitxa general no recomanarem cap obra determinada, això ho deixarem pel taulell d’anuncis que anirem actualitzant. Però si us passegeu una mica per les fitxes veureu que és un lloc increïble per a gaudir de tota mena d’oportunitats per a explorar la vida i “créixer per dins” més i més.

A destacar:
proximitat amb l’escena. Les criatures seuen a l’escenari
aforament reduït
durada entre 20-45 min..

Per què arts escèniques per a petits?
A més de tot el que ja hem recollit,
afavoreixen la capacitat d’atenció
Permeten acostar les criatures al món de la imaginació des d’un ritme més proper a la realitat, més pausat, en contrast amb altres mitjans d’imatge i so més ràpids (televisió, cinema).

CENTRE DE TITELLES DE LLEIDA

http://www.titelleslleida.com/

Adreça: Pça. de l’Hort de Santa Teresa 1. 25002-Lleida

Actuen per tot el territori.
Ofereixen també la possibilitat de desplaçar-se a les escoles.

Contacte: Tel. 973 27 02 49 centre@titelleslleida.com

El Centre va néixer l’any 1986 i des d’aleshores, no han parat en una oferta d’espectacles molt variada i d’una increïble sensibilitat. Trieu l’obra que trieu, qualitat garantida, sense dubtar-ho!

Programació, calendari d’activitats:
http://www.titelleslleida.com/p/calendari.html

Comentari. Un exemple a tall de comentari: l’obra El petit piano, que va voltant per Catalunya (va estar també al SAT!). Té com a protagonista a Enric Granados, i posa de relleu el valor d’una activitat “innecessària”, com pot ser la música. L’experiència de Granados convida a preguntar-se “a tu, què t’agradaria, què vols ser?” i a adonar-nos que si volem alguna cosa ens caldrà lluitar, i que val la pena fer-ho. La música també hi té un lloc principal, tot el que comunica “a la seva manera”.

El LLIURE dels nens

www.teatrelliure.com/ca/educacio/primaria/el-lliure-dels-nens

Des de fa uns anys, el Teatre LLiure programa un cicle dedicat als nens i nenes

El nombre d’espectacles és reduït, però es tracta d’una tria feta amb molta cura, tant pel que fa a la qualitat com pels continguts.

Al web trobareu un dossier d’informació general sobre el cicle, així com un dossier pedagògic molt complet per a cada espectacle. Tot plegat un oferiment que val la pena tenir en compte.

On?

Al Teatre Lliure de Montjuïc (plaça Margarida Xirgu 1. Barcelona)
Tel: 932892770

“Quan fem teatre per a nens i per a joves, sembrem una força immensa i, alhora, proporcionem el descobriment immediat del “n’hi ha més”. Més alegria, més riure, més curiositat, més comprensió sobtada, més canvi perceptiu, més llàgrimes d’empatia, més experiència de la meravella i de la reflexió profunda. Més, de tot allò que significa estar viu.”

Yvette Hardie

(presidenta de l’Associació Internacional de Teatre per a Infants i per a Joves ASSITEJ)