Qui té raó?

Tradició d’origen: judaisme, de l’entorn dels mestres hassídics. El hassidisme neix al segle XVIII, a Ucraïna, de la mà d’Israel Ben Eliezer (conegut com a Baal Xem Tov, el mestre del bon nom), com a moviment que volia anar més enllà de les interpretacions rígides dels textos sagrats, i posava l’accent en la celebració de la vida. Hi ha diverses edicions de contes dels mestres hassídics. Una compilació “clàssica” són els quatre volums de Martin Buber. Cuentos jasídicos (Paidós).

Pistes de treball: reflexió sobre els múltiples significats que es poden desprendre d’un text o d’una situació. Aprendre a incorporar diferents perspectives i punts de vista.


 descarregar el pdf


rabi

Hi havia una vegada dos germans que discutien per la possessió d’una casa. Se’n van anar a buscar el rabí del poble per a que aclarís qui tenia la raó.
          Va parlar primer el germà gran que va exposar al rabí tots els motius pels quals considerava que la casa li pertanyia. Quan va acabar, el rabí li va dir: “Tens raó!”, i dirigint-se al germà petit li va dir: “és el teu torn”.
          El germà petit també va donar arguments per defensar que la casa li corresponia. I quan va acabar, el rabí li va dir: “Tens raó!”
          Quan ho va sentir la dona del rabí -que teixia a la mateixa habitació-, va exclamar: “com pot ser que diguis això? Tots dos estan litigant per la mateixa casa i cada un considera que la casa li pertany, no poden tenir raó tots dos!”

El rabí la mira i li diu: “tu també tens raó!”

(petit relat de la tradició jueva)

Altres publicacions relacionades
  • Nasrudín i les claus Per trobar cal saber buscar. És el que ens mostrarà Nasrudín, famós personatge de la tradició sapiencial de l’Orient islàmic, en aquest […]
  • Okute: cada cosa és important Pensaments d’Okute (del poble sioux), d’una àvia vintú i del cabdill squàmish Seattle, subratllant el valor de cada cosa, de cada ésser, […]
  • Epaminondas i la seva padrina l’Epaminondas és bon noi, però no gaire savi; s’agafa les coses al peu de lletra sense interpretar el sentit de les paraules. Aquest conte […]