Com afavorir avui el cultiu de la qualitat humana?

OTSIERA vol oferir un espai on compartir reflexions, activitats i altres recursos al servei de l’educació de la interioritat.
Des del convenciment que sempre hi ha un “hi ha més!” convidant-nos a un camí de recerca il·limitat.

 

QUI IMPULSA OTSIERA.COM?

En quatre paraules,

  • persones interessades pel creixement interior de petits i grans
  • relacionades amb l´àmbit educatiu
  • que entrem en contacte i ens posem a caminar com equip de treball en el marc de les activitats del CETR
  • i que, des d´aquí, volem compartir un itinerari de recerca, amb el desig que hi pugueu trobar recursos d´utilitat.

Però per explicar el que ens ha dut fins aquí, el que ens mou, o l’orientació del que tenim entre mans, nessesitem fer servir algunes paraules més.

Gràcies per la vostra visita i no dubteu en contactar-nos si desitgeu altres aclariments o informacions.

 

CONVENCIMENTS

El món és el que veiem, però cal aprendre a mirar per veure’l -escrivia Merleau-Ponty-.

Més enllà de la mirada superficial… cal aprendre a mirar per veure; un mirar que vol dir atendre, interessar-se, comprendre, compartir; mirada que alimenta el lligam profund amb la vida des de la descoberta del valor de tot el que existeix, mirada capaç de sorprendre’s. Qui no és capaç de meravellar-se, de percebre la cara misteriosa de la vida, no és viu, els seus ulls s’han apagat -afirmà Albert Einstein; i afegia que aquesta captació és el que constitueix el bressol de l’art, de la ciència, de l’espiritualitat veritables. D’una vida veritablement humana, podríem dir.

Un aprendre a mirar que no té edat, ni fi; que és, més aviat, una aposta per una vida oberta a totes les dimensions de l’existència. I no hi ha cultura humana que no hi hagi fet la seva aportació. De nord i sud, d’est i oest, ens arriba el convit de tots aquells que, abans que nosaltres, s’han deixat interpel·lar per la vida. Homes i dones que han volgut compartir els seus besllums, tempteigs, certeses, encerts i errors, fent servir imatges, metàfores, indicacions, pistes de tota mena… deixant un rastre viu que recorre les generacions. És el seu llegat de saviesa, aquell que trobem en els textos sagrats de les diverses tradicions, el que ens transmeten les paraules dels mestres que, com dits apuntant a la lluna, conviden a la indagació (i no pas a deixar les mirades fixades en el dits!).

 

PUNT DE PARTENÇA

Les societats contemporànies són les protagonistes de profundes transformacions, a tots nivells i en tots els ordres, que demanen repensar-ho gairebé tot; noves situacions que no admeten seguir aplicant models del passat com si res no passés.

Des d’aquest present en una permanent dinàmica de canvi, com recollir el fruit dels camins de saviesa del passat? Com rellegir tot aquest llegat, per tal que pugui continuar essent significatiu pel desenvolupament dels nens i nenes, el dels homes i dones del segle XXI? Com fer-ho des dels reptes i oportunitats propis del present?

CETR és un centre de recerca al servei de l’estudi i el cultiu de la qualitat humana a les societats contemporànies, que treballa des del convenciment que cal fer tot el possible per “no llençar el cistell amb la criatura dins”, és a dir, que cal esforçar-se per tal que tot aquest ric dipòsit de saviesa pugui seguir sent font de qualitat humana, avui; un objectiu que demana reflexió, creativitat, dedicació, tempteigs de tota mena. Entre les diverses activitats i projectes que el Centre impulsa, va sorgir un petit “equip de didàctica”, un grup de treball estable interessat en abordar aspectes pedagògics del creixement interior, un equip que ha anat fent camí en col·laboració amb diversos centres escolars i que, poc a poc, ha anat donant alguns fruits en forma de reflexions, propostes pràctiques, alguna publicació, reculls de recursos i… nous interrogants!

 

PER QUÈ “Otsiera”?

OTSIERA és el nom del jove protagonista d’un relat del poble mohawak que subratlla la importància de l’atenció plena, d’aprendre a llegir els secrets del món, de l’interès pels altres, de la gratuïtat i de la gratitud, de l’autonomia personal… Una narració que convida a explorar el que som i el que hi ha, a reflexionar sobre el que vol dir créixer del tot i a viure l’aventura d’esdevenir plenament humans.

I és per tot això que Otsiera dóna nom a aquest espai en el qual l’equip de didàctica del CETR vol compartir l’itinerari que du a terme en l’àmbit de l’educació de la interioritat, un itinerari que procura conèixer i posar-se en contacte amb el llegat de saviesa de la humanitat, per tal de poder-se orientar amb les seves pistes i petjades.

 

PER A QUI, ON, QUAN, …?

Recursos i materials al servei de la tasca pedagògica, en sentit ampli: en l’àmbit del lleure, de l’educació no formal, en el marc escolar, en l’entorn familiar; per un ampli ventall d’edats (tot i que predominen les propostes per Primària, 6-12 anys). Un conjunt força divers distribuït en quatre grans apartats:

Reflexions: reflexions al voltant del que pot voler dir créixer en totes les dimensions i sobre aquells temes i aspectes que s’hi troben implicats. Les de l’equip de treball d’Otsiera van alimentant l’apartat Pas a pas. I les d’altres autors en sintonia es van incorporant a l’apartat En sintonia.

 

Propostes didàctiques: és l’apartat que recull recursos que anem elaborant al servei d’aprendre a ser, distribuïts en dos apartats:
– Aprendre a mirar, amb propostes que conviden a exercitar la mirada atenta, l’interès per la realitat i les possibilitats comunicatives dels llenguatges simbòlics.
– Aprendre a viure i conviure, amb propostes per investigar el veritable significat de créixer: recursos al servei de la reflexió, el diàleg i la descoberta personal, en contacte amb les fonts de saviesa de la humanitat.

 

El bagul de saviesa: Un apartat que convida a conèixer l’experiència vital i les aportacions de persones que ens han precedit en l’aventura de la vida. A Petjades s’hi poden trobar alguns itineraris personals, i a Pistes per explorar petits textos que demanen ser investigats i interpretats.

 

Altres recursos: Música, poesia, narracions, arts visuals… llenguatges que ens ofereixen vies contemplatives per explorar la realitat, apreciar-la, valorar-la i celebrar-la. I així, poc a poc, anem omplint el Racó de l’art i el Sac de contes.

 

Otsiera és un projecte en permanent “construcció”, amb el desig que l’oferta no deixi de créixer. Tot seguit trobareu l’enllaç a un article on presentem amb més detall les línies de fons del treball que ens ocupa i que, entre tots anem cuinant.

 

COORDINEN:

Teresa Dalmau (mestra), Maria Fradera (mestra i professora de ioga) i Teresa Guardans (filòloga i doctora en humanitats). A la secció “REFLEXIONS” hi trobareu algunes de les seves publicacions, individuals o compartides.
Amb la col·laboració de Hawwa Morales a nivell de gestió i actualitzacions, Cristina Poll Moliner (per a les necessitats de disseny gràfic) i de Ruben Worcel (per a les tecnològiques).

 

Per a saber-ne més, podeu llegir l’article:
OBRIR ELS ULLS A LA REALITAT
o el que es cou en els fogons de www.otsiera.com