Com afavorir avui el cultiu de la qualitat humana?

OTSIERA vol oferir un espai on compartir reflexions, activitats i altres recursos al servei de l’educació de la interioritat.

 

 

QUI IMPULSA OTSIERA.COM?

En quatre paraules,

  • persones interessades pel creixement interior de petits i grans
  • relacionades amb l´àmbit educatiu
  • que entrem en contacte i ens posem a caminar com equip de treball en el marc de les activitats del CETR
  • i que, des d´aquí, volem compartir un itinerari de recerca, amb el desig que hi pugueu trobar recursos d´utilitat.

Però per explicar el que ens ha dut fins aquí, el que ens mou, o l’orientació del que tenim entre mans, nessesitem fer servir algunes paraules més.

Gràcies per la vostra visita i no dubteu en contactar-nos si desitgeu altres aclariments o informacions.

 

COORDINEN:

Teresa Dalmau (mestra), Maria Fradera (mestra i professora de ioga) i Teresa Guardans (filòloga i doctora en humanitats), immerses en l’activitat docent en diferents àmbits. I alhora procurant compartir el seu treball per mitjà d’algunes publicacions.

En aquesta línea la Maria Fradera ha col·laborat amb Intermón Oxfam en l’elaboració de materials didàctics (La maleta pedagógica), amb títols com: Noaga i l’aigua (Quadern de treball i guia didàctica. Octaedro, 1997); Hanna vive en la ciudad. (Fundació Intermón Oxfam, 1999) Fradera, M.; Rocabert Shelly, M.J.: Aprendre és un dret. (Fundació Intermón Oxfam, 2000). En col·laboració amb la Teresa Guardans ha publicat: El fet religiós. (Eumo, 1996). La setena direcció: el conreu de la interioritat. Barcelona, Claret, 2008.

Publicacions de la Teresa Guardans: El saber marginat (Edicions 62, 1997); Les religions: cinc claus (Octaedro, 2006); Una història de les religions, tal qual (Octaedro, 2009); La verdad del silencio: por los caminos del asombro (Herder, 2009); Imhotep i el faraó (Lalè, 2020); Les claus del silenci: l’art de viure (Viena, 2021). Ha participat en obres col·lectives, com per exemple: AAVV. La educación para el desarrollo humano. (Xile, Universitas, 2014). La experiencia contemplativa (Kairós, 2017)

Otsiera.com compta també amb la col·laboració de Cristina Poll Moliner (per a les necessitats de disseny gràfic) i de Ruben Worcel (per a les tecnològiques).

 

una sessió de treball

CONVENCIMENTS

El món és el que veiem, però cal aprendre a mirar per veure’l -escrivia Merleau-Ponty-.

Més enllà de la mirada superficial… cal aprendre a mirar per veure; un mirar que vol dir atendre, interessar-se, comprendre, compartir; mirada que alimenta el lligam profund amb la vida des de la descoberta del valor de tot el que existeix, mirada capaç de sorprendre’s. Qui no és capaç de meravellar-se, de percebre la cara misteriosa de la vida, no és viu, els seus ulls s’han apagat -afirmà Albert Einstein; i afegia que aquesta captació és el que constitueix el bressol de l’art, de la ciència, de l’espiritualitat veritables. D’una vida veritablement humana, podríem dir.

Un aprendre a mirar que no té edat, ni fi; que és, més aviat, una aposta per una vida oberta a totes les dimensions de l’existència. I no hi ha cultura humana que no hi hagi fet la seva aportació. De nord i sud, d’est i oest, ens arriba el convit de tots aquells que, abans que nosaltres, s’han deixat interpel·lar per la vida. Homes i dones que han volgut compartir els seus besllums, tempteigs, certeses, encerts i errors, fent servir imatges, metàfores, indicacions, pistes de tota mena… deixant un rastre viu que recorre les generacions. És el seu llegat de saviesa, aquell que trobem en els textos sagrats de les diverses tradicions, el que ens transmeten les paraules dels mestres que, com dits apuntant a la lluna, conviden a la indagació (i no pas a deixar les mirades fixades en el dits!).

 

PUNT DE PARTENÇA

Les societats contemporànies són les protagonistes de profundes transformacions, a tots nivells i en tots els ordres, que demanen repensar-ho gairebé tot; noves situacions que no admeten seguir aplicant models del passat com si res no passés.

Des d’aquest present en una permanent dinàmica de canvi, com recollir el fruit dels camins de saviesa del passat? Com rellegir tot aquest llegat, per tal que pugui continuar essent significatiu pel desenvolupament dels nens i nenes, el dels homes i dones del segle XXI? Com fer-ho des dels reptes i oportunitats propis del present?

CETR és un centre de recerca al servei de l’estudi i el cultiu de la qualitat humana a les societats contemporànies, que treballa des del convenciment que cal fer tot el possible per “no llençar el cistell amb la criatura dins”, és a dir, que cal esforçar-se per tal que tot aquest ric dipòsit de saviesa pugui seguir sent font de qualitat humana, avui; un objectiu que demana reflexió, creativitat, dedicació, tempteigs de tota mena. Entre les diverses activitats i projectes que el Centre impulsa, va sorgir un petit “equip de didàctica”, un grup de treball estable interessat en abordar aspectes pedagògics del creixement interior, un equip que ha anat fent camí en col·laboració amb diversos centres escolars i que, poc a poc, ha anat donant alguns fruits en forma de reflexions, propostes pràctiques, alguna publicació, reculls de recursos i… nous interrogants!

 

PER QUÈ “Otsiera”?

OTSIERA és el nom del jove protagonista d’un relat del poble mohawak que subratlla la importància de l’atenció plena, d’aprendre a llegir els secrets del món, de l’interès pels altres, de la gratuïtat i de la gratitud, de l’autonomia personal… Una narració que convida a explorar el que som i el que hi ha, a reflexionar sobre el que vol dir créixer del tot i a viure l’aventura d’esdevenir plenament humans.

I és per tot això que Otsiera dóna nom a aquest espai en el qual l’equip de didàctica del CETR vol compartir l’itinerari que du a terme en l’àmbit de l’educació de la interioritat, un itinerari que procura conèixer i posar-se en contacte amb el llegat de saviesa de la humanitat, per tal de poder-se orientar amb les seves pistes i petjades.

 

PER A QUI, ON, QUAN, …?

Recursos i materials al servei de la tasca pedagògica, en sentit ampli: en l’àmbit del lleure, de l’educació no formal, en el marc escolar, en l’entorn familiar; per un ampli ventall d’edats (tot i que predominen les propostes per Primària, 6-12 anys). Un conjunt força divers distribuït en quatre grans apartats:

Reflexions: reflexions al voltant del que pot voler dir créixer en totes les dimensions i sobre aquells temes i aspectes que s’hi troben implicats. Les de l’equip de treball d’Otsiera van alimentant l’apartat Pas a pas. I les d’altres autors en sintonia es van incorporant a l’apartat En sintonia.

 

Propostes didàctiques: és l’apartat que recull recursos que anem elaborant al servei d’aprendre a ser, distribuïts en dos apartats:
– Aprendre a mirar, amb propostes que conviden a exercitar la mirada atenta, l’interès per la realitat i les possibilitats comunicatives dels llenguatges simbòlics.
– Aprendre a viure i conviure, amb propostes per investigar el veritable significat de créixer: recursos al servei de la reflexió, el diàleg i la descoberta personal, en contacte amb les diverses fonts de saviesa.

 

Més recursos: Música, arts visuals, poesia, contes, relats… un ventall de recursos per valorar més i més la realitat, per explorar-la, assaborir-la i celebrar-la. I així, poc a poc, anem omplint el Racó de l’art, el Sac de contes i el recull de Textos per explorar.

 

Otsiera.com és un projecte en permanent “construcció”, amb el desig que l’oferta no deixi de créixer. Per a saber-ne més de les línies de fons del treball que ens ocupa i de tot allò que anem cuinant, suggerim donar un cop d’ull a:

OTSIERA: UNA BREU GUIA

  o també a l’article:  OBRIR ELS ULLS A LA REALITAT
el que es cou en els fogons de www.otsiera.com